Една вяра - два свята - Гагова, Красимира (ГСУ-ИФ, 2013)
Християнската вяра се противопоставя на идеологията на кръстоносците, които отиват на изток, за да спасят символите на своята религия. Но веднъж попаднали в земите на православните, религиозната идентичност е забравена и противопоставянето между християните става неизбежна част от кръстоносния поход. Недоверие, подозрение и - не на последно място - дълбока омраза (odium) бележат престоя на кръстоносците на Балканите. Тези идеи формират пропаганда срещу „другите“ и служат като повод за конфликт между тях. Продължаващото недоволство на „другите християни“, които остават пасивни пред ентусиазма на воините от Запада, формира основата, върху която историците на кръстоносните походи възхваляват качествата на техните военачалници.