Императорското военномедицинско училище в Цариград (Mektebi Tιbbiye-i Şahane) и неговите български възпитаници (1827–1878) - Михайлова, Екатерина (ГСУ-ИФ, 2013)
Българската историография досега не е обръщала особено внимание на Императорското военно медицинско училище в Истанбул. Настоящата статия има за цел да даде по-добра представа за тази османска институция: като опише процеса на нейното създаване, преподавателите, които са преподавали в нея, нейните студенти, както и структурата на самата учебна програма. Статията защитава тезата, че Военномедицинското училище, чрез различните си функции, възложени му от държавата, е било основен център за развитието на модерното здравеопазване в Османската империя. Допълнително внимание е отделено и на реформите, които се провеждат в Медицинския факултет през разглеждания период. Освен функционирането на Императорското военно медицинско училище, в статията са разгледани и българите, които са го завършили. Студентите са категоризирани в четири различни групи по отношение на условията на обучение, както и на периода, през който са живели и учили в османската столица. Освен това статията обръща внимание на начините, по които българските студенти са участвали в обществения живот на българите. С помощта на диаграми статията разделя студентите по отношение на периода, мястото на раждане, регионите, от които произхождат, и професионалната кариера на завършилите Военното медицинско училище. В допълнителни таблици е представена структурата на учебната програма в Медицинския факултет, както и списък на преводите от френски език на различни литературни произведения, направени от българи, учили във Военномедицинското училище.