Иван Снегаров – жизнен път и историописно творчество - Христов, Димитър (ГСУ-ИФ, 2013)
Наследството на най-изтъкнатия български църковен историк Иван Снегаров (1882-1971) доскоро не е било обект на обширен и подробен анализ. Статията „Иван Снегаров - живот и историческо дело“ е опит да се запълни тази липса и представя кратко изложение на докторската дисертация на автора със същото заглавие. Статията е разделена на три части: първата (озаглавена „Живот“) е биография на Снегаров, втората (Различните периоди от българската история в творчеството на Иван Снегаров) - анализ на основните му исторически трудове, а третата (В конструктивната лаборатория на историка Иван Снегаров) - синтез на най-съществените тенденции и идеи в трудовете на Снегаров.