Влияние на българската държавна традиция върху институциите на Дунавските княжества: (XIV - XVII в.) - Попов, Тервел (ГСУ-ИФ, 2019)
Изследването сравнява елементите на титлите на владетелите на Влашко и Молдова с титлите и великолепните епитети на българските царе. Представено е и сходството между титлите на редица влашки и молдовски сановници и титлите на сановници от Българското царство. Представени са разнообразни източници: грамоти, летописи, епиграфски паметници, пътеписи и др. Данните свидетелстват за силното българско влияние върху изграждането на институциите на дунавските княжества.