Писмата на българския архиепископ в Охрид Паисий до Италийския митрополит Тимотей - Каравълчев, Венцислав (ГСУ-ИФ, 2023)
През XVI в. към диоцеза на Българската архиепископия в Охрид са присъединени земите на Южна Италия, а именно: Апулия, Абруцо, Базиликата, Калабрия, остров Сицилия, както и остров Малта, Далмация и всички западни страни. В българския манастир „Свети Георги“ - Зографския манастир на Атон се съхраняват четири писма - грамоти, написани от българския архиепископ Паисий до италианския митрополит Тимотей, който бил назначен от него да управлява тези земи. От тези писма се вижда, че в епархията на митрополит Тимотей възникват известни брожения и недоволства, предизвикани от „гърци и албанци“. Въз основа на съдържанието на тези документи и на факта, че тези земи са предадени под духовното управление на българския архиепископ, се търси отговор на въпроса: каква е причината тези земи да бъдат предадени под духовното управление на българския архиепископ и каква е причината за недоволството на гърци и албанци? Въз основа на редица изворови документи и данни, както и на базата на съвременни изследвания, които изучават езиците, говорени от местното население, авторът на статията показва сериозното присъствие на българско и славянско население в региона, което многократно надвишава броя на гръцкото и албанското. Това най-вероятно е водещата причина тези земи да бъдат предадени под духовната опека на Българската архиепископия в Охрид.