Нотирани паметници от Югозападните български земи до XV век - Куюмджиева, Светлана (ГСУ-ИФ, 2023)
Разгледани са нотираните ръкописи от югозападните български земи до XV в. Изворите са доказателство за възприемането на музикалните системи, които са били в употреба по това време в балканските православни страни - екфонетична, палео-, средно- и къснобалканска. Системите са възприети на високо професионално ниво. Многобройни триодни ръкописи свидетелстват за започнатата в Охридската школа по времето на свети Климент Охридски работа по подготовката на репертоар на старобългарски език, необходим за богослужението в новооснованата българска църква: за Великия пост, Великден и следвеликденско време, както се посочва в житието на св. Възприемането на музикалните системи на високо професионално ниво предполага поддържането на църковната музика от силен литургичен и образователен център, какъвто е Българската архиепископия в Охрид.