Архиепископията в Охрид по времето на Епирското деспотство - Цийман, Даниел (ГСУ-ИФ, 2023)
Тази статия има за цел да покаже как охридските архиепископи, на първо място Димитриос Хоматенос, се опитват да развият собствената си позиция за сметка на константинополските патриарси. Политиката на Димитриос е насочена към утвърждаването на Охрид като един от най-важните църковни центрове на Православната църква в Европа. Тези амбиции са свързани с политическата съдба на Епирското деспотство; неговото падане погребва амбициите на Димитрий. Но въпреки радикалните политически промени по това време Охрид запазва голямото си значение за Православната църква в Югоизточна Европа и през следващите векове.