Цар Самуил в идеологическата концепция на Охридската архиепископия: Традиция и изобретение (XI-XVII век) - Панов, Митко (ГСУ-ИФ, 2023)
Статията разглежда въпроса за реконструкцията на образа на цар Самуил от гледна точка на Охридската архиепископия. Снимките от изворите, като се започне от сигилията на Василий II и други оﬃциални актове, разкриват, че представянето на Самуил до голяма степен е оформено в съответствие с идеологическата концепция на Охридската архиепископия. В зависимост от политическата констелация и моментните цели на идеологическата пропаганда Самуил или е признат за основен владетел и неразделна част от традициите на Охридската архиепископия, или е напълно изключен в рамките на изградените теории за произхода на архиепископията. Водещите хора в Охридската архиепископия постоянно модифицират и конструират църковните традиции с цел укрепване на позицията и статута на архиепископията, в които се използват и християнските светци. Тази тенденция намира отражение и в промяната на оригиналната легенда за Владимир и Косара, която обслужва претенциите на архиепископията за придобиване на водеща роля сред православните християни на Балканите. Следователно от прочита на оﬃциалните съчинения, съставени за или от Охридската архиепископия, можем да забележим тенденцията за адаптиране, конструиране и манипулиране на традициите, произтичащи от политическата и идеологическата програма на Самуил, която включва култове и легенди, произхождащи от Преспа и Охрид, откъдето получаваме противоположни и изопачени образи на Самуил. Тяхното деконструиране е основната цел на тази статия.