Кирило-Методиевската проблематика в книжнината на Охридската архиепископия: (ХІ – ХІІІ В.) - Илиев, Илия (ГСУ-ИФ, 2023)
Литературната дейност, която се развива в рамките на Охридската архиепископия през периода от нейното възникване в началото на XI в. до времето, когато Димитър Хоматиан заема архиепископския престол в Охрид (началото на XIII в.), е разнообразна и богата Важно място в нея заемат въпросите, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий и пренасянето на това дело в България по времето на княз Борис I. Това се дължи на факта, че тези въпроси са били използвани от охридските архиепископи за отстояване на независимия статут на архиепископията по отношение на Константинополската патриаршия. От най-съществено значение за проследяване на кирило-методиевската тема в съчиненията на висшия църковен клир, оглавявал архиепископията през разглеждания период, са следните извори: Климент Охридски, известно още като Дългото житие на Климент, написано от архиепископ Теофилакт през XI в.; 2) Запазеният списък на охридските архиепископи, съставен в средата на XII в. по времето на архиепископ Йоан Комнин (т.нар. Дюканжов списък); и 3) Краткото житие на свети Климент Охридски, написано през XIII в. от архиепископ Димитрий Хоматиан.