Архиепископията на България - Първенство и приемственост: (Според грамотите на император Василий II) - Павлов, Павел (ГСУ-ИФ, 2023)
Настоящата статия има за цел да покаже ясната линия на апостолската приемственост и апостолското основаване на Българската архиепископия и нейната пряка връзка с Юстиниана Прима, но в конкретна историческа приемственост, т.е. чрез Плиска и Преслав, а не чрез Охрид. Приемствеността се отнася и до името на църквата и, както е и в този случай, винаги се споменава България или българин. Това име носи в себе си не само държавност, но повече от всичко друго - църковност и църковно строителство. В този смисъл то е белег по-скоро на църковност, отколкото на етническа принадлежност. Това прави темата предимно богословска или богословско-историческа. Това не е само исторически въпрос и съвременните термини не са без значение.