Юрисдикцията на Охридската архиепископия през вековете : (1019 – 1767 г.) - Деликари, Ангелики (ГСУ-ИФ, 2023)
Историята на Охридската архиепископия, която изследователите проучват повече от два века, е любима тема на славистите (историци, богослови, изкуствоведи). В различни хронологични периоди тази византийска архиепископия е била централен обект на претенциите на Византийската, Българската и Сръбската църква. Значението на архиепископията е зависело и от обширността на територията под нейна юрисдикция. Функцията на архиепископията е била църковна и политическа. Тя е действала не само като автокефална църковна организация, но и като институция, подкрепяща политическите структури.