Начални страници, съдържание, автори и съкращения - ГСУ.ИФ (ГСУ-ИФ, 2023)
Том 105 от ГСУ-ИФ има предговор, статии и студии посветени на 1000 години от учредяването на Българската автокефална архиепископия в Охрид и на 120 години от рождението на проф. Веселин Бешевлиев. В края са поставени Списък със съкращенията и данни за авторите. Съдържа встъпителни думи от Г. Николов и П. Павлов; изследването на Анг. Деликари върху юрисдикцията на Охридската архиепископия 1019-1767; проучването на П. Павлов за Архиепископията на България; проблемите в книжнината на Охридската архиепископия от Ил. Илиев; Архиепископията в Охрид по времето на Епирското десподство от Д. Цийман; документален анализ от В. Каравълчев на писмата Паисий Охридски до митрополит Тимотей Италийски; М. Панов се спира върху идеологическата концепция на Охридската архиепископия за цар Самуил; Св. Коюмджиева публикува нотирани паметници от югозападните български земи до 15-ти век; перипетиите около публикацията на т.н. Дюканжов списък са анализирани от Л. Симеонова; Ив. Йовчев разглежда църковните епархии във Вардарска Македония между двете световни войни. Статиите обхващат с. 7 до 119. Втората част от т. 105 съдържа статии, посветени на 120 години от рождението на видния български учен проф. В. Бешевлиев. Три от тях имат принос към изучаване на делото на професора - Й. Бенчева за кръглата маса по повод годишнината; Б. Бешевлиев и Сн. Ракова за работата на проф. Бешевлиев в Института по Балканистика; Д. Петрова за проучването на Бешевлиев върху византийските извори относно управлението на хан Крум. Последната статия от Т. Томов разглежда два графита от църквата Св. София в Константинопол.