Английската политика към България (от Аншлуса до началото на Втората световна война) - Димитров, Илчо (ГСУ-ИФ, 1980)
Първата световна война затвърди положението на Англия като най-могъща и доминираща сила в капиталистическия свят. В рамките на англо-френското сътрудничество Франция трябваше да търси компенсация чрез укрепване на ръководната си роля в Европа. Ала дори тази амбиция бе прекомерна за английските управляващи среди и те усърдно я подриваха, като поощряваха и подпомагаха германското икономическо възмогване. Английската политика в Югоизточна Европа и специално в България се провеждаше в рамките на общия външнополитически курс на правителството на Чембърлейн и зависеше от главните му цели спрямо тоталитарните държави. Най-общите заключения на досегашните изследователи за тази политика са: Англия е проявявала слаб интерес към Югоизтока, придържала се е към една двойствена линия, съчетаващa плахи опити за съпротива с подчертан стремеж за споразумение с агресивните сили. Настоящото изследване върху основата на нов документален материал, извлечен главно от архива на Форин Офис, има за задача да конкретизира и разшири изводите за английската политика в България в навечерието на Втората световна война.