Френската политика и българите в началото на XVIII в. - Георгиева, Цветана (ГСУ-ИФ, 1980)
Проблемът за проникването на европейското влияние в Османската империя е твърде актуален в съвременната историография. В последно време се появиха значителен брой изследвания, третиращи отделни моменти и аспекти на този продължителен и сложен процес. Активният интерес към темата се дължи и на обстоятелството, че при сегашното ниво на проучванията нейното всестранно осветляване е необходимо условие за изясняването както на модернизацията на Османската империя, така и на възрожденските движения на балканските народи. Досегашните изследвания на динамиката, етапите и степента на проникване на капиталистическите производствени отношения и на буржоазните идеи в балканския свят показаха определящата роля на политиката на европейските сили спрямо Османската империя и включените в нейните територии християнски народи. В българската историография вече се наброяват множество проучвания, които пряко или косвено третират пътищата, формите и резултатите от политиката на една или друга от европейските държави за проникване в българската икономика, в политическия и духовния живот на българското общество.