Getica: I. Държава и религия от средата на II хилядолетие до средата на VI в. пр. н. е. - Йорданов, Кирил (ГСУ-ИФ, 1980)
Около средата на II х.илядолетие пр. н. е., в епохата на късния бронз, североизточните предели на тракийските земи са част от микенското койне, както личи от многобройните археологически находки и анализа на оскъдните писмени сведения. С развитието на производителните сили и повишената интензивност на производството се разхлабват и родовите връзки, като постепенно и естествено завършва процесът на отмиране на родовата община. Постепенният преход от родовата към съседско-териториалната община, който вероятно продължава през цялото III и първата половина на II хилядолетие пр. н. е., също е към своя край. Това е времето на преминаване от двусъставната антагонистична родова община към съседско-териториалната, която дава възможност за нови форми на експлоатация. Така изградената социална структура да се създадат благоприятни условия и за развитие на държавообразувателните процеси, което естествено от своя страна води до усъвършенствуването на религиозните представи и вярвания. Може да се приеме, че общотракийската религиозна доктрина със своите регионални особености е вече окончателно оформена към средата на II хилядолетие пр. н. е. Долната хронологическа граница е характерна с рязкото увеличаване на сведенията в писмената традиция за Тракия; ражда се йонийската µсторическа проза, а постоянно увеличаващият се археологически материал позволява по-прецизно да се локализират отделните центрове на политически живот.