Положението във Вардарска Македония (октомври 1912 - октомври 1913) - въстанията в Тиквешко и Охридско - Гоцев, Димитър (ГСУ-ИФ, 1980)
През последните десетилетия и особено след историческия априлски пленум марксическата ни историография постигна значителни успехи в проучването и разработването на редица проблеми от нашето героично минало. Въnреки това все още има важни моменти от историята на българския народ, които чакат своето научно изследване и осветляване. Един от тях е проблемът за положението и борбите, които води населението във Вардарска Македония срещу сръбския режим по време на Балканските войни и след тях, изразили се и в две частични въстания: в Тиквешко през юни и в Охридско и Дебърско през септември 1913 г.