Политика и дейност на правителството на Народнолибералната партия в областта на културата: 1903-1908 г. - Радева, Мария (ГСУ-ИФ, 1980)
Политиката на българските буржоазни правителства в областта на образованието и културата през първите десетилетия след Освобождението заема важно място в гражданската история на България в ново време. Специфичните условия и особености на културния живот в страната, наскоро отхвърлила националното робство, относително ограничената основа на възрожденските традиции и постижения, както и икономическите и идеологи ческите цели на възхождащата буржоазна класа поставят фундаментални задачи в националното културно строителство.