Проучвания върху гръцките извори за древна Тракия: IV. Теопомп: "Гръцка история" и "История на Филип [II Македонски] - Фол, Алекандър (ГСУ-ИФ, 1980)
Най-общо се знае, че Теопомп е автор с висока стойност за изследванията върху историята на Тракия и на траките през IV в. пр. н. е. Тази оценка принадлежи на Хр. Данов. Запазените фрагменти от Теопомп обаче не са проучвани - значението на някои от тях е отбелязано мимоходом, а шест са изцяло или частично преведени. В чуждестранната литература Теопомповите фрагменти за Тракия и за траките също не са обстойно анализирани. Те са накратко коментирани в текст-критичното издание на Ф. Якоби, който възстановява интегралния текст на всичко запазено от Теопомп.