Габрово и неговият окръг през праисторическата и античната епоха - Милчев, Атанас (ГСУ-ИФ, 1979)
Изгодното географско положение на Габровския окръг,чиято територия е разположена северно от главните била на Калоферския, Шипченскияи Тревненския дял на Централна Стара планина, през която преминават пет прохода, с нейната планинска и предпланинска част, благоприятните климатични условия, плодородната почва, гъстите гори и сочните планински пасища, многобройните удобни за заселване пещери са привлекли човека тук още в най-дълбока древност. В тази студия въз основа на археологически паметници се проследява съществуването на човека на територията на окръга от мустерската епоха на средния палеолит (100 000-40 000 г. пр. н. е.) непрекъснато до Ранното средновековие. Тук се проследяват чрез разкопки многослойни селища и крепости, разкопани са и няколко некропола, а също така са открити досега случайно много паметници на материалната култура и изкуството от различни епохи, които говорят за една богата и висока култура в този край. Въпреки това, археологическото проучване на· територията на Габровски окръг е изостанало твърде много в сравнение с постигнатото в това отношение в други окръзи.